Zmiana charakteru
W ciągu ostatnich dwudziestu lat w wielu domach kuchnia przeniosła się osobnego pomieszczenia do salonu, tworząc nowy rodzaj wnętrza.
Jej rola nie ogranicza się już jedynie do zamkniętej przestrzeni, która służy do gotowania, ale przede wszystkim jest teraz wielofunkcyjnym miejscem, w którym odbywają się najważniejsze wydarzenia z życia domowników, takie jak spotkania rodzinne, odrabianie lekcji czy wypoczynek.
Ponieważ kuchnia stała się częścią aranżacji, zaczęto zwracać uwagę na jej układ oraz wygląd. Jeśli w planach masz zmiany dotyczące serca domu, zapoznaj się z poniższymi zasadami, które ułatwią stworzenie dobrego projektu.
5 stref kuchennych
Zacznijmy od totalnych podstaw, czyli wyznaczenia konkretnych stref, które muszą pojawić się kuchni. Warto się trzymać tego schematu, ponieważ jest on sprawdzony i przemyślany.
Oto 5 stref niezbędnych w każdej kuchni:
- Strefa zapasów – lodówka, zamrażarka, spiżarnia;
- Strefa przechowywania – naczynia: talerze, szklanki, kubki, garnki, kieliszki, drobne AGD;
- Strefa zmywania – zlewozmywak, zmywarka, kosz, chemia;
- Strefa przygotowania – sztućce, deski do krojenia, noże, przyprawy, kawa, herbata, sól, cukier, olej;
- Strefa gotowania – płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, okap, garnki, patelnie, pokrywki, naczynia do pieczenia;
Trójkąt roboczy
Kolejną ważną zasadą, która pomoże nam zaprojektować meble kuchenne jest wyznaczenie trójkąta roboczego. Na czym tak właściwie opiera się jego idea? Jest to schemat ustawienia głównych punktów kuchennych, a konkretnie kuchenki, zlewozmywaka i lodówki, które na rzucie powinny tworzyć trójkąt.
Oprócz wyżej wspomnianej zasady, bardzo istotne są odległości pomiędzy sprzętami, które wg założenia powinny być następujące:
- 120-210 cm – odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem;
- 120-270 cm – odległość pomiędzy lodówką a kuchenką;
- 120-210 cm (lub 90 cm w przypadku małych pomieszczeń) – odległość pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką;
Teoria vs praktyka
Znamy już teorię, ale czy w praktyce jest to takie łatwe? Wszystko zależy od wnętrza, z którym przyjdzie nam się zmierzyć. Warto jednak wziąć sobie te rady do serca, ponieważ zbyt duże i zbyt małe odległości, mogą skutkować irytacją i niechęcią do tworzenia posiłków. Nierzadko zdarza się, że jeśli mamy dobrze zaprojektowany aneks, chętniej dajemy się ponieść kulinarnej fantazji. Wiem to po sobie! 😉
W przypadku dużego wnętrza głównym problemem, który może się pojawić, będzie chęć rozmieszczenia sprzętów po całej kuchni, w efekcie czego będziemy bardzo dużo chodzić np. gdy zapomnimy wyjąć z lodówki wszystkich niezbędnych produktów za jednym zamachem.
Z kolei niewielkie pomieszczenie może nas bardzo ograniczyć np. sprawiając, że jedyne miejsce na zmywarkę będzie pomiędzy zlewozmywakiem a płytą. O ile w momencie, gdy w kuchni jest tylko jedna osoba, to wszystko jest w porządku, ale gdy pojawi się druga, wysoce prawdopodobne staje się, iż będziemy sobie nawzajem przeszkadzać podczas korzystania z poszczególnych sprzętów.
Użytkowość kuchni będzie dobra, jeśli wcześniej określisz, jaki układ jest dla ciebie najbardziej odpowiedni oraz połączysz to z możliwościami konkretnego wnętrza. Ważne jest, by zrobić sobie wcześniej symulację np. rysując na podłodze (koniecznie w skali!) poszczególne moduły mebli i sprzętu, by sprawdzić, w jaki sposób się poruszamy podczas przygotowania posiłków oraz sprzątania. Takie ćwiczenie pomoże ci wybrać czy należy zdecydować się na kuchnię w kształcie litery L, U, I czy może inną.
Problemy w kuchni
Jeśli miałabym wymienić podstawowe problemy, z którymi spotkałam się podczas wieloletniej pracy jako architekt wnętrz oraz projektant mebli kuchennych, będzie to chęć umieszczenia przez klientów wszelkich możliwych sprzętów w zbyt małej przestrzeni. Bardzo często inwestorzy proszą np. o piekarnik w słupku, który niezaprzeczalnie jest ulokowany w wygodniejszym miejscu niż gdy znajduje się pod płytą, nie zdając sobie zupełnie sprawy z faktu, iż tym samym skracają cenne centymetry blatu roboczego, który powinien mieć minimum 60 cm.
Podobnym przykładem będzie szerokość zmywarki. W małych kuchniach, przy 2 osobach, raczej zalecam zastosowanie węższej wersji sprzętu czyli 45 cm zamiast 60 cm, a pozostałe 15 cm można wykorzystać na dodanie ich do szuflad lub wstawienie szafki z koszem cargo.
Nie lubię rujnować niczyich marzeń, ale moje doświadczenie i wybrana profesja, zobowiązuje mnie do tego, by uczulić klientów na pewne problemy związane z funkcją.
Mam nadzieję, że dzięki temu artykułowi, rozumiesz już, że ergonomiczne zaprojektowanie wymaga konkretnej wiedzy oraz wyobraźni przestrzennej. Dlatego też warto zlecić to profesjonaliście, który doradzi, jakie rozwiązania w twoim wnętrzu są możliwe, a jakie lepiej zastąpić innymi.
Zostaw komentarz, jeśli ten post jest dla ciebie przydatny 🙂
Tags: 5 stref kuchennycharchitekt wnętrzblogdesigngdańskjak zaplanować kuchniękuchniamartyna szulistnajlepszy blog wnętrzarskiplan kuchnipozytywne wnętrzaprojektowanie kuchniprojektowanie wnętrzprzykładytrójkąt roboczywarszawawnętrzazasady