BLOG NIE TYLKO O WNĘTRZACH

Projekt apartamentu Central Park w Gdańsku

Apartament o powierzchni ponad 145 m2, znajduje się w gdańskiej dzielnicy Morena, która obecnie jest jedną z najbardziej popularnych lokalizacji w mieście. Mieszkanie mieści się na XVI piętrze budynku Central Park, którego klatka schodowa zaprojektowana została w zachwycającej stylistyce obrazów Pieta Mondriana.

Inwestorzy zgłosili się do mnie z prośbą o projekt holu, salonu z aneksem oraz dwóch łazienek. Mieli pewne swoje wytyczne, co do funkcjonalności, jak i sfery wizualnej, więc wykreowałam dla nich minimalistyczno-eklektyczne wnętrza, w których – jak twierdzą –  czują się fantastycznie.

Głównym założeniem projektowym, było stworzenie wygodnej i pojemnej kuchni, dużej przestrzeni wypoczynkowej w postaci sofy narożnej, która jest ulubionym miejscem Pana domu oraz rozkładanego stołu dla całej rodziny.

Wchodząc do mieszkania, w oczy rzuca nam się wzór czarno-białych kafli Vives Maori, które zostały położone w hallu oraz aneksie kuchennym. Na początku pomysł na taki motyw, wydawał się Inwestorom zbyt odważny, ale po jakimś czasie i oni zakochali się w tych płytkach.

Zaraz po lewej stronie od wejścia, umieściłam szafę w industrialnym stylu z lustrzanymi frontami oraz czarnymi profilami, które dobrze komponują się z pasami na podłodze. Po prawej stronie, na całej długości ściany, znajduje się obszerna szafka na buty.

Kuchnia

Kilka kroków dzieli nas od aneksu kuchennego. Tutaj na samym początku Inwestor ustalił, że meble mają być w kolorze białym z drewnopodobnym blatem, ponieważ takie rozwiązanie najbardziej mu się podoba. Dostosowałam się do wytycznych, dodałam kontrastujące, czarne uchwyty oraz po raz pierwszy postanowiłam stworzyć nietypową obudowę dla okapu wiszącego nad półwyspem.

 

Konstrukcja wykonana jest z płyty laminowanej, a obudowa okapu z płyty MDF. Fragmenty płyty laminowanej przechodzą na ścianę, tworząc półki, specjalnie zaprojektowane pod solniczkę i pieprzniczkę z Home and You.

Pomiędzy półwyspem z płytą indukcyjną a salonem, umieszczona została ścianka, na której znajduje się telewizor. W aranżacji od dewelopera, gniazda RTV umieszczone były na ścianie z cegłą, jednak my doszliśmy do wniosku, że przy takim ustawieniu wygoda korzystania z poszczególnych stref, byłaby dużo mniejsza.

Moim ulubionym miejscem jest część jadalniana, z wielkim stołem, tapicerowanymi krzesłami oraz ścianą z galerią grafik młodych polskich twórców. Znalazło się tu również miejsce na wymarzoną przez Inwestorkę białą komodę (tego mebla szukaliśmy najdłużej!) oraz witrynę na naczynia.

Nad stołem zawisły dwie nietypowe, industrialne lampy, które kontrastują z bielą mebli na wymiar.

Na ścianie za sofą tymczasowo zawisło zdjęcie miasta, natomiast w planie jest zmiana go np. na obraz mojego autorstwa. Biała lampa podłogowa docelowo też będzie inna, ale na razie dobrze spełnia swoją rolę.

Korytarz jest długi i jasny i spokojny. Znajduje się tu galeria rodzinnych zdjęć, a w dalszej części konsola w towarzystwie lustra, lampy oraz czasem najmłodszego członka rodziny.

Łazienki

Pierwsza łazienka zaprojektowana została zgodnie z inspiracjami Inwestora, czyli połączyłam w niej biel, szarość i akcenty drewnopodobnego laminatu. Aby nie było nudno, dodaliśmy płytki z wypukłym wzorem, które raczej szybko się nie znudzą.

 

Z kolei druga łazienka, wykonana została w zupełnie innym stylu, bardziej błyszczącym i kobiecym, żeby wszystkie 4 mieszkanki domu, mogły czuć się w niej komfortowo. Na ścianie zawisł grzejnik Terma, który najlepiej podkreśla charakter tego wnętrza.

Przyjemnie jest widzieć efekty swojej pracy w postaci uśmiechu Inwestorów. Cieszę się, że kolejny raz mogłam spotkać ciekawych ludzi, którzy mieli do mnie zaufanie. Każda współpraca uczy mnie czegoś nowego, zarówno pod kątem projektowym, jak i ludzkim. Mimo że początkowo miałam obawy, czy podołam minimalistycznym upodobaniom Inwestorów, to jednak szybko okazało się, że również i tutaj jestem w stanie przemycić część siebie i swoich ulubionych akcentów.

Dajcie znać, co najbardziej podoba wam się w tym projekcie.

🙂