', 'auto'); ga('send', 'pageview');

BLOG NIE TYLKO O WNĘTRZACH

Kotlety z buraka + sos z selera naciowego

Niedawno, będąc w gdyńskim BioWayu, miałam okazję spróbować kotletów buraczanych, w których od razu się zakochałam. Uwielbiam buraki pod każda postacią, a ponadto mam przykazane od lekarza, by jeść ich jak najwięcej, więc bez wahania wybrałam je spośród wielu innych możliwości.

Nie jestem asem kulinarnym, o czym doskonale może świadczyć fakt, że jak kiedyś postanowiłam upiec mój pierwszy bezglutenowy chleb, to pomyliłam proszek do pieczenia z drożdżami. No cóż mam za to inne talenty. Ale! Żebyście od razu nie zrażali się do mojego przepisu, to mogę śmiało stwierdzić, że kotlety z buraków wyszły mi perfekcyjne, mimo że zapomniałam kupić cebulę i czosnek 🙂

Najpierw poszukałam w Internecie informacji, w jaki sposób robi się takie kotlety, a dopiero później zabrałam się na ich przygotowanie. Kilka wskazówek zastosowałam, a inne sama zmodyfikowałam.

Dodatkowo postanowiłam zrobić talarki ziemniaczane i sos selera naciowego i marchwi. Wszystko wyszło pysznie, więc teraz nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z Wami tymi przepisami. Aha, ważna informacja: danie jest bezglutenowe i wegańskie, jakby ktoś pytał.

Kotlety z buraków:

4 średnie buraki

1,5 szklanki kaszy jaglanej

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka oliwy

3 łyżki słonecznika

3 łyżki sezamu

czosnek (do smaku)

sól (łyżeczka)

rozmaryn (szczypta)

zioła prowansalskie (łyżka)

 

Talarki ziemniaczane:

4 duże ziemniaki

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka koperku

1 łyżeczka czosnku

 

Sos z selera naciowego

4 łodygi selera naciowego

3 małe marchewki

1 łyżeczka czosnku

0,5 pomidora

  1. Gotujemy kaszę jaglaną.
  2. W międzyczasie szatkujemy surowe buraki i dodajemy przyprawy.
  3. Prażymy słonecznik.
  4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w sezamie.
  6. Kotleciki umieszczamy na blasze, polanej oliwą.
  7. Obrane ziemniaki kroimy w talarki o grubości ok. 5 mm.
  8. W miseczce łączymy ze sobą łyżkę oliwy z łyżeczką czosnku, soli i koperku.
  9. Talarki umieszczamy w blasze razem z kotletami. Następnie smarujemy ziemniaki mieszanką z oliwy.
  10. Blachę umieszczamy w piekarniku.
  11. Pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.
  12. Teraz możemy zająć się sosem. Blendujemy marchew z selerem i pomidorem, dodajemy łyżkę oliwy i czosnku, trochę wody i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.

kotlety z buraka instagram